Sunday, June 23, 2013

MIOR AHMAD NAUFAL



Kelahiran kedua bagiku....

Nama: MIOR AHMAD NAUFAL
Tarikh Lahir: 6 Jun 2013 / 27 Rejab 1434
Hari Lahir: Khamis
Tempat Lahir: Hospital Kangar, Perlis
Masa Lahir: 6.48 pagi
Berat: 4.2kg
Kelahiran: Normal



Sinopsis kelahiran:
Jam 5.00 pagi...aku terjaga kerana rasa basah. Dalam hati, air apa ni? Lalu teringat air ketuban. Hmm...tak apa la..mandi dulu. Aku mandi..dan siap rasa sakit perut terus ke tandas...melepaskan hajat. 

Jam 5.30 pagi aku kejutkan suami. Beliau mandi dan solat.

Jam 6.00 pagi..habis je beliau solat, aku pun cakap, rasa mcm sakit sangat ni. Macam kena ke hospital sekarang je...Apa lagi, kami pun siap2 ala kadar dan terus ke hospital.

Jam 6.15 pagi..dalam kereta ada la berlaku contraction..Masya Allah!! Sakit sangat-sangat. Cepa la sampai hospital. Tiba di hospital, Encik suami turunkan aku di depan wad bersalin. Beliau kena cari parking. Aku kata abang parking je la mana2...saya boleh jalan lagi ni. Terkedek2 aku jalan ke lift..siap marah2 lift tu lambat. Nak naik tingkat 1 je pun...

Masuk je bahagian pendaftaran di wad bersalin, aku dah rasa kontraksi yg sangat kuat. Tolong!! Saya rasa nak bersalin dah ni. Haaaa...saat ni muncul la nurse dan doktor. Doktor check jalan dah buka penuh dan aku terus dibawa ke bilik bersalin. 

Jam6.48 pagi..Alhamdulillah!! Syukur ke hadrat Illahi...aku berjaya melahirkan seorang putera dengan berat 4.2kg. Syukur!! Suami aku sampai dan aku dah bersalin. Tak sempat la nak bersama-sama aku melahirkan baby.

Hilang segala kesakitan...bila baby didakapkan ke dada ku...dengar tangisnya...rasa nak mengalir juga air mata ini. Alhamdulillah...




16 Jun 2013 - Naufal dah botak...





24 Jun 2013 - Naufal berusia 18 hari...masih ada kuning. Prolonged Jaundice. Harap umur sebulan clear la kuningnya. Bacaan Khamis lepas 11.8. Ya Allah permudahkan urusan kami. Sembuhkanlah kuning Naufal ni.

Amiin.....Ya Rabbal A'lamin...

Saturday, June 1, 2013

Alhamdulillah....rumah ku syurga ku....



Alhamdulillah...syukur ke hadrat Illahi...
Kini kami memiliki rumah sendiri. Walaupun rumah kerajaan (loan) sekurang-kurangnya dapat juga memiliki aset yang paling berharga pasa masa kini.

Kunci sudah diserahkan. Rumah pun dah kami lawati. 
Ya Allah...berkatilah rumah kami ini. Lindungilah kami dari segala kejahatan dan kemalangan yang tidak diingini. Amin...

PROSES MEMBELI RUMAH
September 2012 - Jalan-jalan di sekitar bandar mencari rumah yang bersesuaian. Akhirnya masuk juga ke taman ini sedangkan tahun lepas merasakan tak mampu untuk memiliki unit di taman ini. Sebab tgk design anggun semacam je kot.
Akhirnya, tanya punya tanya...masih dalam kemampuan monthly. 
Tergoda juga...itu pun tinggal beberapa unit sahaja. 
Next phase pasti lah harga mark up lagi...
Tanpa berlengah...big boss setuju sambar satu unit.
Corner lot haruslah dah SOLD semuanya.

November 2012 - Settle kan yuran guaman dan mcm2 yuran la....dalam RM9000 juga habis. Rumah kami ni lot non-bumi.

Disember 2012 - Settle pasal loan. Tunggu surat sahaja.

March 2013 - Rumah dah siap. Kami tak balik ke Perak. Rileks dulu.

Mei 2013 - Serah kunci berlaku. Kami teruja apabila menerima kunci RUMAH PERTAMA kami. Alhamdulillah...bersyukur sangat-sangat. Walaupun dah nak masuk anak kedua baru ada rumah sendiri.

JIRANKU
Jiran sebelah berbangsa India. Sangat ramah. Sempat juga aku berbual-bual dengan Auntie tu. Ha....speaking lebat la pula. Hihihi almaklum la aku ni Linus Bahasa Inggeris.
Lega dapat jiran yang ramah tamah ni. Dalam masa 5 minit, dapatlah aku tahu serba sikit tentang keluarga Auntie ni.

Jiran depan pula tak sempat nak menyapa. Masa kami nak balik tu diorg pun baru pulang dari shopping. Tapi anak perempuannya dalam umur 7-8 tahun dah menegur aku. Senyum je la aku kepadanya.

PINDAH
Hmm....harapan kami agar tahun 2013 merupakan tahun terakhir kami berkhidmat di Sarawak. Selain teruja nak masuk rumah baru, rasanya jimat banyak kalau duduk di rumah sendiri. Sekarang ni, big boss kena tanggung kos untuk dua rumah. Satu bayaran bulanan rumah sendiri dan satu lagi bayaran rumah sewa.
Hampir RM2000 juga kena tanggung setiap bulan.

RENOVATION
Dalam tengah menunggu masa nak bersalin ni, aku memikirkan budget yang diperlukan untuk rumah. Sebelum masuk semestinya nak kena upgrade sistem keselamatan dan keselesaan.
Bab perabot tolak tepi dulu. Duduk lapik tikar je. Hihihihihi....

Sekarang ni aku sebagai akauntan keluarga (cewahhhh) sedang berkira-kira untuk:
1. Tinted segala cermin
2. Grill 
3. Kabinet dapur
4. Extra wiring + suis
5. Cornice + lampu
6. Langsir (kalau nak jimat ni harus beli kain, jahit sendiri je..kalau jahit sendiri confirm la jahit tegak je....)
7. Kipas + econ
8.
9.
dan lain-lain belum fikir lagi.

Nak survey juga harga yang berpatutan dan dalam bajet.
Alang-alang nak buat + cukup kot bajet memang nak buat bahagian dalam dulu. At least dah masuk nanti tak payah nak berhabuk-habuk pula.
Saat ni memang kena ikat ketat-ketat bahagian kewangan. Saving perlu up dan up dan up......berusaha!

Mudah-mudahan urusan kami dipermudahkan. Mudah-mudahan kewangan juga mengizinkan kami untuk melaksanakan segala kerja-kerja penambahbaikan.
Kalau tak cukup bajet nanti kita cut cut je mana yang tak perlu.

Thursday, September 20, 2012

Alhamdulillah.....si kecil ni sudah hampir 11 bulan. Membesar dengan sihat. Sekali sekala demam, batuk dan selsema tu biasa la kan. Kita sebagai ibu bapa buat yang terbaik untuk membesarkan anak kita. Ibu dan abah mendoakan anak ini membesar menjadi anak yang solehah dan bijak pandai serta disayangi semua orang.

Gigi Insyirah sudah ada 5 batang. Memang suka dia menggigit ni. Ada saja benda nak digigitnya termasuklah ibunya pun nak digigit. 0_o) Sabar jela...

Sekarang dah mula yakin berdiri tanpa memegang apa-apa dan ada cubaan menapak ke depan setapak dua. Berusaha!!! Cepat2 besar....abah kata nak bawa kita semua ke Legoland!


Friday, February 17, 2012

Merapu Meraban.....



SENTAP?? Berapi2??? Sentap ke daku dengan apa yang terjadi? Agaknya sentap la sikit2. Mulut daku pun boleh tahan kalau time marah. Alahai kena kawal amarah daku ni supaya tak ada yang terguris hati. Hati daku terguris tak apa, sbb bukan ada org kisah kot!!! Kalau kisah takde la jadi perkara2 sebegini.

TAHUN 2012, meriah juga tahun ni. Macam2 org offer jawatan kepada daku. Sama ada daku memang LAYAK atau mereka pun sendiri dah bosan dengan jawatan itu. Senang kata LEPAS TANGAN la agaknya. Mungkin mereka dah tertekan dengan jawatan2 tersebut lalu mencari la siapa2 yang boleh menggantikan mereka. Jawatan yang daku dapat ni tak la hebat mana, tapi biasa la, banyak jawatan, banyak la kerja, banyak la hal nya. Daku cuba la buat yang terbaik. Nak marah orang yang melantik tu ke?? Kita positif je la, mungkin mereka percaya pada kita. Daku suka kalau lantikan tu open dalam meeting. Tak mahu la belakang2 suggest lantik tanpa pengetahuan daku. Melainkan GB la yang buat keputusan. Ada yang daku dah tolak, daku dah nyatakan tak mahu, tapi sudahnya dakuuuuuu juga. Mangsa ke daku ni??? Hm...kenapa daku menolak satu jawatan tu walaupun tahu mampu untuk melakukannya? sbbnya..................tet! ada sebabnya, daku takkan berputing2 beliung sendiri tanpa sebab. Apa-apa pun enjoy the job la....

BERUSAHA!! Daku perlu berusaha juga untuk Insyirah, anak yang disayangi, daku berusaha untuk membekalkan susu yang secukupnya kepada Insyirah di saat2 daku sibuk nanti. Maklumlah, bekalannya ibarat kais pagi makan pagi. Kalau daku kena keluar pagi balik petang, memang kena up bekalan susu anakku itu. Moga2 Allah SWT memberikan daku semangat dan limpahan susu utk Insyirah.


SAYA SUKA JADI CIKGU. Suka la..macam2 jawatan boleh pegang. Hahaha daku gila kuasa ke? Gila jawatan? supaya boleh tulis dalam SKT banyak2?? Ahakssss tak kuasa la daku. Biarlah kerja daku sedikit tapi sempurna siapnya. Jangan la kerana nak memenuhkan SKT tu, setiap aktiviti nak ada nama sendiri walau tak buat apa pun. Kadang-kadang daku bosan juga bila ada golongan yang menjadi anak emas gitu. Apa pun tak boleh....ish3...

2012 memang tahun yang mencabar. Tahun lepas daku bersopan santun kerana daku berbadan dua. Harap tahun ni pun dapat lah daku bersopan2 juga. Hahahaha...suara besar? ramai lagi suara besar. Agaknya suara daku yang special kot. Jangan kerana mementingkan diri sendiri, orang lain jadi mangsa. Mentang2 la org lain tu pasrah jeeeee....dalam hati org kita tak tahu.

Membebel2 daku di sini. Saja menambahkan post sedia ada. Setakat ni daku sudah bertenang dan terima keadaan. Akan datang tak tahu la kalau2 ada yang nak sentap daku lagi. Mujur la kesentapan daku ni takde la apa sangat. Biasa-biasa sahaja kot! Sekarang daku sudah cool dan bersedia utk bekerja EXTRAVAGANZA!!

Tuesday, February 7, 2012

Murid Tahun 1 sesi 2012...

Alhamdulillah, tahun 2012 bermula dengan baik. Bebanan kerja macam biasa, sebagai guru kelas Tahun 1, memang banyak benda perlu diselesaikan. Selepas satu....satu kerja lain muncul. Setakat ini, alhamdulillah masih dapat menghadapi semua situasi dengan baik. Dan kawan-kawan sekerja pun banyak membantu. Di rumah Encik Suami pun banyak menghulurkan bantuan, meringankan tulang.

Insyirah Jazilah kini dah berusia 3 bulan, dengan berat 6.3 kg. Membesar dengan sihat anak ibu dan abah. Memang satu cabaran dalam membesarkan anak sendiri. Tiap-tiap detik dan saat tumbesaran Insyirah cuba dipotretkan. Hahaha...jangan marah ye si kecil, bila ibu kejap-kejap pegang handphone atau camera...^^ send to Tok Ayah and Mak Tuk. Hari-hari ada je gambar terkini Insyirah.

Di sekolah...badan pun dah ringan, tak macam tahun lepas, kenderaan muatan berat org kata. Jalan pun slow sahaja..tahun ni, laju kembali seperti biasa. Maklumlah guru tahun 1 memang terkejar-kejar ke sana sini.

Tahun ni, murid agak slow berbanding dengan tahun lepas, mudah-mudahan sebulan dua lagi mereka menunjukkan peningkatan dalam pembelajaran. Telinga mereka ni ada sedikit masalah agaknya. Hahaha..sebab tak faham bila ditegur suruh diam, duduk di tempat sendiri, atur meja dan macam-macam la. Sabar sajalah...Mulut memang macam bertih jagung. Baik lelaki atau perempuan.

Dalam kelas aku juga, ada 6 orang murid tidak tahu ABC, tidak kenal huruf. Apa yang mereka buat di sekolah tadika??? Menyanyi lagu ABC memang sangat pandai, tetapi huruf tidak kenal. Apa guna mereka ke sekolah tadika atau pra sekolah? Buang masa? Bila masuk Tahun 1 di sekolah rendah, beban ini terpaksa dipikul oleh guru-guru Tahun 1. Sekurang-kurangnya kenal huruf A. Ini tidak, langsung tak kenal huruf dan pakai sebut ikut sedap mulut sahaja bila disoal. Memang naya....naya besar kepada budak ini juga serta guru yang mengajar. Harap lepas saringan LINUS, murid ini akan dimasukkan ke kelas yang sepatutnya supaya sesi pembelajaran mereka berbeza dan lebih diberikan perhatian oleh guru-guru LINUS nanti.

Ada dua orang murid seperti ada masalah pertuturan. Tidak dapat mengulang apa yang guru katakan. Tidak dapat menyebut dengan jelas. Pada pandangan mata kasar, ada beberapa murid boleh dikategorikan sebagai slow learner dan menghadapi masalah pembelajaran. Macam sesuai masuk ke Kelas Khas. Tapi bukan semua ibu bapa dapat terima keadaan ini kan. Pada mereka CACAT itu hanya pada FIZIKAL. Kasihan juga pada murid-murid ini. Mereka pun tak minta dilahirkan sedemikian tapi sekurang-kurangnya ada usaha untuk memberikan kehidupan terbaik kepada insan sebegini.

Hasil daripada siasatan penyelaras Tahun 1, ramai murid tadika/pra sekolah hanya bersekolah sebulan dua. Kemudian langsung tidak datang ke sekolah sampai ke hujung tahun. Tapi dapat sijil sekolah juga...tak patut! Itu silapnya. Hm...patutnya ditetapkan kehadiran sebagai satu perkara yang WAJIB. Tidak boleh ponteng sesuka hati. Sepatutnya dijadikan, kehadiran itu sebagai salah satu syarat untuk menduduki peperiksaan. Kalau kehadiran tak bagus, tak payah menduduki peperiksaan dan tak payah naik tahun. Hahaha sampai tua la duduk di tadika kalau tidak berubah.

Ibu bapa sekarang banyak mengikut rentak anak-anak. Anak-anak sendiri yang menentukan mahu bersekolah atau tidak. SUKA HATI saja. Ada yang sampai kena paksa, meraung-raung, lari dari kelas, cuba keluar dari kawasan sekolah dan macam-macam. Bagaimana perkara ini boleh berlaku?? Adakah kerana GURU GARANG?? SEKOLAH TAK SERONOK?? atau DIDIKAN IBU BAPA DI RUMAH?? Kalau guru tak garang, murid pijak kelapa..tapi setakat ni GARANG sahaja la, tak pula aku ni meluku kepala budak, menarik telinga mereka seperti beberapa org guru lakukan. Tak sampai hati! Aku hanya miliki suara yg besar dan kehebatan dalam membebel. Hahahaha....SAYA SUKA JADI CIKGU.

Zaman aku sekolah memang berbeza dengan sekarang. Dulu aku takut sangat dengan ibu bapa dan guru. Sekarang, ibu bapa sendiri dimarah (seorang anak memarahi ibunya seorang cikgu kerana ibunya lupa membawakannya buku teks DST). Kalau zaman aku dulu, berani marah/tengking2 ibu bapa?? Makan penampar la jawabnya...

Mudah-mudahan tugas aku sebagai guru pada tahun ini dipermudahkan. Dan ilmu yang diberikan sampai kepada anak-anak murid ku dengan jayanya dan mereka memanfaatkan sebaik-baiknya.

Saturday, February 4, 2012

Anak Batuk..Selsema..Steaming the 'Dr Nadir' style..

RUJUKAN ASAL

Steaming the 'Dr Nadir' style..

Hopefully gambar rajah di bawah senang lah utk difahami ye hehehe.....

ATTENTION:
Anak of course akan menangis cos tak selesa cos wap yang agak panas....kite as parent ni kene la berhati tabah (huhhu i kememe bab tgk anak sakit gini)..... tp bile tgk kahak n ingus yang kuar selepas itu and anak pon dpt tido lena afterwards...hati ibu pon rasa sgt lega ;)

Kalau anak selsema batuk....atleast 4 kali steaming

even anak tak selsema & batuk...atleast once a day...let say after steaming tu die batuk2, means ada kahak la dalam paru2, kalau tak batuk, means paru2 ok ;)

jadikan steaming tu rutin harian, u have nothing to lose pon (kata Dr Nadir)....

and don't forget to tepuk and sedut guna NA after steaming tau..... pg td after steaming Aqeef, tepuk and sedut..hamek ko ingus warna ijo....



Step 1: panaskan air dlm rice cooker, Dr Nadir suh buh vicks sket but i chose not to (sebab baca kat Vicks Baby Balsam tu die state that 'not to be heat in water, do not vaporized bla bla and so on)....bile agak2 dah nampak wap steam tu... hadapkan muka anak mcm gambar di atas, make sure pegang anak kuat2...guna bantuan suami anda jika perlu...cos air di bawah tu panas ye....meronta sket takut terjatuh pulak or tangan tercapai ke air panas tu...Nauzubillah ...oh ya steam up to 15mins ye...ni adalah process nak mencairkan kahak ye....kalau in the process tu, normally anak akan terbatuk and kahak akan keluar, normally die tertelan...takpe cos akan kuar from poo poo, bukan masuk ke paru2 semula...so dun worry...





Step 2: Mari menepuk... masa jumpe Dr Nadir...wah bunyi tepukan die sgt kuat..tp suprisingly tak sakit cos bentuk tangan tu...cupping method.... kalau tangan flat kite tepuk memang lah sakit....ok tepuk side sini....process ni adalah utk pecahkan kahak bg spread ye...buat dlm masa 2 ke 3 min...nak lama sket pon boleh


Step 3: Mari menepuk sebelah sini pulak






Step 4: Mari menepuk bahagian depan pulak ye....oh tp i tak seberani Dr Nadir, so tepukan tak berapa kuat la ye....see my anak menangis mintak dilepaskan tu...bukan sakit tersiksa ke apa ye (saya tak dera anak hehehe)



Step 5: Mari tepuk di sini pula......


Ok selesai tepuk2 tu..... kuar2 ingus anak i mcm belon...so guna nasal aspirator or ada yang sedut guna mulut utk menyedut keluar ingus2 tu ye..... saya sedut semalam tak sempat amek gambar lak,...hasil sedutan ingus tu pon suami saya dah cepat2 gi basuh NA tu while saya tgh pujuk2 anak after the steaming, tepuk and sedut process tu....ye la kene bgtau die kenapa ibu buat mcm ni.....


and then u'll have a happy baby...no more tersumbat idung, takde dah dada berombak masa bernafas..fuh lega..... mang fobia cos Aqeef Danial lahir2 tertelan ketuban so he have pneumonia, pastu ada history bronchitis pulak..... yang paling benci kalau admit to hospital, kene poke jarum kan and urat Aqeef susah nak cari pulak tu...cucuk tangan kanan, tangan kiri, tak jumpe jugak, turun ke kaki...tak jumpe jugak, ulang balik cari ke tangan...ohhh saya benciiiiii.... hopefully no more hospital for Aqeef Danial lah




Sunday, November 6, 2011

29 Oktober 2011 / 1 Zulhijjah 1432H / Sabtu


Di wad kanak-kanak......hari pertama kelahiran. Kuat juga menangisnya...

Hari kedua...dah dapat balik rumah...dapat ibu dan abah/tok ayah dan maktuk cium puas2.

Malam tadi tak tidur lena. Bukan kerana tidur di wad hospital tapi kerana berdebar2 menanti subuh. Dah tahu dah tarikh untuk bersalin.

6.30 pagi: Doktor panggil ke bilik rawatan untuk memeriksa bukaan jalan. Baru buka 3 cm dan doktor kata tidak perlu induce. Lega sikit la rasa hati. Orang kata kalau induce tu berganda2 sakitnya. Aku pun makan la apa yang mama bekalkansebagai bekalan tenaga.

8.00 pagi: Aku dah masuk bilik bersalin. Terbaring sendirian. Dalam hati tak berhenti2 membacakan ayat2 suci Al-Quran.

10.00 pagi: Doktor check bukaan masih sama, 3 cm lagi. Tak lama kemudian, nurse pun datang, masukla ubat air. Sejam pertama takla rasa sakit sangat. Aku siap terlena. Selepas itu, sakit pun datang....masya Allah, tuhan saja yang tahu macam mana sakitnya.

1.30 petang: Doktor check bukaan 4cm. Masa ni memang sakit tu datang setiap 3 minit. Nurse menyabarkan aku. Tolong gosok belakang badan. Masa ni juga ada pesakit lain yang dah terjerit2, memang psiko. Aku kuatkan semangat. Aku tahan, sesekali aku mengerang kesakitan.

4.30 petang: Aku panggil nurse untuk check jalan. Memang dah tak tertahan. Nurse panggil doktor serta merta selepas mendapati jalan terbuka sepenuhnya dan rambut baby dah nampak di pintu kelahiran.

Saat yang mendebarkan. Aku mengalami low contraction. Malah, aku tak ada rasa sakit pun masa baby dah nak keluar ni. Bila tiada contraction, aku pun susah nak meneran. Boleh aku cakap dengan doktor..sekejap ye, saya fikir mcm mana nak meneran. Doktor dan nurse memang banyak membantu aku yang tiada pengalaman.

Dengan perkataan Allahuakbar, aku berusaha meneran...mengikut tips2 dan kata2 ransangan dari doktor dan nurse2 di sekelilingku. Bermatian2...bergeram2an....

5.03 petang: Alhamdulillah.....uwaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!! Anak aku telah dilahirkan. Masa ni segala kesakitan hilang serta merta. Aku pun turut sama nak menangis. Ya Allah, bersyukur kepada Mu ya Allah di atas segala nikmat yang telah Engkau kurniakan. Nurse tanya, "Intan, anak apa ni?" sambil tunjuk kepada aku. "Baby girl..." aku tersenyum....

Selepas tu, terus aku tanya, "Nurse, boleh saya minum air banyak2? Saya dahaga...". Nurse jawab, "Boleh, selepas uri dikeluarkan..."

Sesi mengeluarkan uri pula. Mengambil masa juga sebab saiz uri besar. Masa ni juga aku dengar suara yang lain kata, "Baby sihatnya....4kg. Panjang/tinggi 61cm." Alhamdulillah....memang sihat anak aku.

6.00 petang: Sesi jahit menjahit. Alahai....sakit? Tak la sakit macam kena masuk ubat air tu. Tapi ngilu2 juga. Aku berzikir banyak2. Berlagu2...biarlah org nak kata apa...Masa ni nurse bawa baby datang jumpa aku...ciuman pertama ibu buat kamu sayang....

Lepas tu aku dapat minum banyak2...dan juga dapat makan. Terima kasih kepada nurse2 dan doktor di bilik bersalin Hospital Kangar, Perlis yang secara langsung dan tak langsung berkhidmat dengan baik pada hari itu.

10.00 malam: Keluar dari bilik bersalin. Mama dah siapkan makan malam aku. Makanan orang berpantang. Anak aku kena tahan wad untuk check up paras gula. Risau kot kandungan gula tinggi sebab dia lahir 4 kg.

Malamnya aku tidur tak lena, terasa ngilu2 lagi...terbayang2 perjuangan aku melahirkan bayi sulung aku......dan aku telah berniat untuk menamakan INSYIRAH yang bermaksud kegembiraan.

Terima kasih juga kepada mama dan ayah. Yang tak jemu2 menjaga dan melayan karenah aku. Kepada suamiku juga, kerana mendoakan yang terbaik buat kami berdua.

Paling penting....bersyukur ke hadrat Illahi....di atas kelahiran ini....dipermudahkan urusan semuanya. Sihat ibu dan anak.......^^,

Wednesday, October 19, 2011

Ketupat Sotong

'gambar ihsan google'

Bahan-bahan:
3 ekor sotong sederhana besar
100 g beras pulut
5 g halba
2 ulas bawang merah (hiris)
10 g halia (hiris)
100 ml santan pekat (guna santan dalam kotak)
gula dan garam

Cara Menyediakan:
1. Rendamkan beras pulut dengan santan lebih kurang setengah jam. Selepas itu, toskan.
2. Sumbat beras pulut ke dalam sotong dan cucuk hujung sotong dengan lidi. (cucuk ketat-ketat supaya tak mudah terbuka)
3. Selepas itu, masukkan santan pekat ke dalam periuk. Masukkan pula halba, bawang merah dan halia.
4. Masukkan sotong tadi (yang dah diisi dengan beras pulut). Masukkan garam dan gula secukup rasa.
5. Biarkan sotong dan pulut di dalamnya masak. Api jangan besar sangat. Sederhana sahaja. Agak2 perut sotong tu kembung...gemuk...bulat, ha masak dah tu....

S E L A M A T M E N C U B A.....^^,

Resepi asal dari majalah Saji keluaran November 2011 - dah edit2 dgn perkataan sendiri..

Sunday, September 4, 2011

Isu Basi ke? Guru banyak buat kerja luar...

Merujuk kepada satu petikan/laporan/berita yang bertajuk "GURU KERJA LUAR SEMAKIN SERIUS, KEMENTERIAN PERLU KAJI.", Pensyarah Pendidikan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof. Dr. Anuar Ahmad berkata, Kementerian Pelajaran juga perlu menjalankan kajian mengenai perkara itu bagi membolehkan tindakan lanjut diambil.

‘‘Oleh kerana tiada data yang dapat membuktikan hal ini berlaku, sukar untuk Kementerian Pelajaran mengambil langkah mengatasinya.
Hmm oleh sebab tiada data yang berkaitan, apa kata Prof ini menjalankan kajian yang berkaitan. Mana tahu hasilnya memberangsangkan dan boleh membantu kementerian mengambil tindakan susulan.

Tidak dinafikan memang ada di kalangan guru yang terlibat dengan kerja luar seperti MLM, berniaga kecil-kecilan, menjual pebagai barangan keperluan, menjadi dealer sana sini dan sebagainya. Selagi tidak mengganggu waktu kerja dan masih berusaha menjalankan tanggungjawab mengajar dengan baik, apa salahnya kan. Bukan mereka merompak, makan rasuah, mencuri dan sebagainya yang tidak elok.

Saya belum lagi terlibat dengan serius dalam mana-mana kerja sampingan. Belum ada masa walau kadang-kadang teringin juga untuk menambah pendapatan keluarga. Gaji seorang guru ni memang tak mewah tapi memadai untuk meneruskan kehidupan sederhana. Dengan kos kehidupan yang semakin hari semakin naik, memang cukup-cukup makan la orang kata. Bolehlah untuk buat simpanan masa depan anak-anak sedikit. Sebab itu, ada guru yang mengambil peluang menceburi kerja luar bagi menambah pendapatan. Anak makin tahun makin bertambah. Kalau bujang, lain cerita cara belanja, yang dah berkeluarga, anak pula 4-6 orang, membantu mak ayah yang uzur di kampung dan macam-macam masalah lain la.

Memang ada yang teruja, obses dengan kerja luar sampai mengabaikan kerja sekolah. Ini perlu dipantau oleh ketua jabatan. Ketua jabatan perlu memerhatikan setiap guru di bawah seliaannya supaya melaksankan kerja dengan baik. Jangan ketua jabatan pun sama naik lemak. ^__^V

Cuba tanya dengan mana-mana guru, adakah mereka membelanjakan wang gaji mereka untuk kegunaan anak-anak murid mereka?? Jawapannya pasti ADA. Tidak ada guru yang tidak membelanjakan wang gaji mereka untuk kegunaan sekolah. Kos mencetak, kos alat tulis, kos menyediakan bahan bantu mengajar, kos memfotokopi, kos ke sana ke mari dan macam-macam lagi, semuanya ditanggung oleh guru itu sendiri. Satu kelas bukannya ada 2 orang pelajar dan sudah tentu bukan hanya satu kelas sahaja yang diajar. Apa yang ada di sekolah??? Di sekolah ada kerusi dan meja je ke?? huhuhu...(Penjawat awam lain ada ke membelanjakan wang gaji mereka untuk orang lain??)

Semenjak kerajaan mengurangkan peruntukan untuk kegunaan setiap sekolah, makanya guru-guru terpaksa mengeluarkan belanja sendiri. Itu pun masih nak kata guru tak mengajar? Guru tak mendidik? Guru tak bekerja? Tahniahlah kepada guru-guru yang sanggup berkorban sebegini. Makanya kementerian pun perlu memerhatikan perkara mcm ni. Meminta guru melakukan itu ini tapi segala kemudahan dihadkan. Malah ditambah lagi dengan kerja-kerja pengkeranian yang tak pernah susut dari semasa ke semasa. Kerja guru bukan hanya di sekolah, balik rumah pun masih buat kerja. Semua hal nak di'online' sekarang ni. Siapa bayar line internet guru? Siapa sediakan komputer untuk guru? (Ini anak murid pula yang diberikan laptop, tak tahu pula tahap keberkesanannya atau membazir saja?). Guru pun ada keluarga, ada urusan peribadi sendiri, bukan 100% serah tubuh pada kerja-kerja di sekolah. Guru pun perlu memantau anak-anak, menjadi seperti ibu bapa lain dan macam-macam lagi lah.

Rasanya daripada orang luar dok mengata kerja-kerja guru ni, baik mereka mencari penyelesaian terbaik untuk kesejahteraan bersama. Dok mengata-ngata, memburuk-burukkan kerja guru ni memang tak sampai ke mana. Kalau rasa guru di sekolah tu dah teruk dan buruk sangat, jangan hantar anak ke sekolah berkenaan. Cari sekolah lain atau ajar anak sendiri di rumah. Ibu bapa pun pandai-pandailah mengatur dan mendidik anak di rumah. Jangan mengharapkan guru di sekolah semata-mata. Kalau anak tak pandai, jangan salahkan guru 100%, ambil cermin, tengok diri sendiri dan tanya pada diri sendiri, apa yang aku dah lakukan untuk kecemerlangan masa depan anak aku. Bukan hanya melepaskan tanggungjawab itu kepada guru dan sekolah semata-mata.

Walau apa pun cabaran hari ini, sebagai guru, kita hadapi dengan sebaiknya. Dengan perangai anak murid yang semakin nakal, kurang ajar, bebanan kerja, bebanan kos dan macam-macam. Buat yang terbaik, mudah2an diberkati dan diredhai. Kita buat apa yang perlu, dan tinggalkan apa yang tidak perlu. Sekian.....

*SAYA SUKA JADI CIKGU..


Thursday, September 1, 2011

KOREAN DRAMA: S P R | N G W A L T Z

Cerita apa ni? Hm cerita ini memang best. Tak rugi kalau layan dari episod 1. ^___^

Antara pelakon utama:
Jumlah episod: 20 episod

Sinopsis:
Semasa kecil Lee Su Ho telah ditinggalkan oleh bapanya di kampung halaman (sebuah pulau), kemudian Su Ho telah berkawan dengan Eun Young. Sampai satu masa, Su Ho dan Eun Young terpisah. Masa ni Eun Young sakit dan berada di hospital untuk menjalani pembedahan. Su Ho hilang tak dapat dikesan.

Beberapa tahun kemudian. Eun Young menerima hadiah melancong ke Austria. Di sini, Eun Young telah berjumpa dengan Jae Ha. Digelarkan lelaki ini Si Malang. ^___^ Bila berjumpa pasti tercetus perbalahan. Akhirnya masing-masing jatuh cinta. Tahukah...sedarkah bahawa mereka sememangnya ada chemistry antara satu sama lain disebabkan perhubungan yang terjalin sejak kecil. Sikit demi sedikit, kebenaran akan menjadi jelas.....

Selamat menonton! huhuhu

Bintang: 5/5 ^______^