Sunday, January 30, 2011

BERGEDIL AYAM

Bahan-bahannya:

Daging ayam (cincang halus) dalam 4 sudu makan atau lebih ikut suka nak banyak atau sikit.

3 biji kentang (dibasuh dan belah 4, kemudian goreng sampai masak. Goreng dengan kulitnya sekali. Dah siap goreng, sejukkan, kemudian buang kulitnya.)

Daun sup (racik halus)

setengah kiub ayam (nak guna garam pun boleh)

bawang goreng/bawang besar potong dadu.

1 - 2 sudu makan tepung jagung

Sebiji telur

Cara Masak:

1. Kentang tadi dilenyekkan dalam bekas atau guna lesung batu. Lepas tu, campurkan dengan daging ayam, kiub ayam, daun sup, bawang goreng dan tepung jagung.

2. Sebatikan bahan dengan mesra.

3. Bulat2 kan adunan, penyekkan sikit.

4. Celup dalam telur dan goreng dengan api sederhana. Usah kerap sangat kacau, nanti takut pecah. Berbuih2 la minyak dalam kuali.

5. Siap!

No comments: