Wednesday, October 19, 2011

Ketupat Sotong

'gambar ihsan google'

Bahan-bahan:
3 ekor sotong sederhana besar
100 g beras pulut
5 g halba
2 ulas bawang merah (hiris)
10 g halia (hiris)
100 ml santan pekat (guna santan dalam kotak)
gula dan garam

Cara Menyediakan:
1. Rendamkan beras pulut dengan santan lebih kurang setengah jam. Selepas itu, toskan.
2. Sumbat beras pulut ke dalam sotong dan cucuk hujung sotong dengan lidi. (cucuk ketat-ketat supaya tak mudah terbuka)
3. Selepas itu, masukkan santan pekat ke dalam periuk. Masukkan pula halba, bawang merah dan halia.
4. Masukkan sotong tadi (yang dah diisi dengan beras pulut). Masukkan garam dan gula secukup rasa.
5. Biarkan sotong dan pulut di dalamnya masak. Api jangan besar sangat. Sederhana sahaja. Agak2 perut sotong tu kembung...gemuk...bulat, ha masak dah tu....

S E L A M A T M E N C U B A.....^^,

Resepi asal dari majalah Saji keluaran November 2011 - dah edit2 dgn perkataan sendiri..

No comments: