Wednesday, December 23, 2009

Buat bakul kertas sendiri..

Assalamualaikum kepada semua pengunjung blog saya yang tak seberapa ni. Di sini saya scan kan cara membuat bakul dari kertas surat khabar. Saya telah mencubanya dan ia menjadi...

Inilah hasilnya...


Bakul untuk isi telur atau juga gula2. Boleh dengan selamba nya kalau nak letak buat hantaran. Boleh menggunakan ia sebagai doorgift untuk tetamu. Isi telur dalamnya..

Hm....mcm banyakkan. Insya Allah akan diperbanyakkan lagi. Moh le tolong...

Ok....Ini pula bakul jenis lain..baru belajar hari ni melalui akhbat Metro. Mudah sahaja. Pasti korang pun boleh buat juga...


Hasil kerja tangan cik Intan...kalau korang tengok proses saya buat bakul ni, mesti korang tergelak. Haha rahsia saya je la...


Okay....di sini saya tunjukkan cara nak menganyam bakul tersebut. Saya scan kan untuk kalian. Kalau ada apa nak tanya...leh tgalkan msg pada ruang komen ya...












Macam mana? korang ada hati tak nak mencuba?? disamping leh buat barang hiasan kat rumah korang, leh juga jadikan gift pada tetamu masa kenduri kawen atau majlis apa2...boleh juga jadikan pasu bunga...atau bekas apa2..... SELAMAT MENCUBA...

16 comments:

en_me said...

ghitewww.. ehehe, salamm akak intan tewww

mawarDAHTAKsepi said...

cantek sgt... berminat gak nak buat utk doorgift kwen nanti.. nak try buat ni. t klo x jd, leh akk ajrkan ek :)

intan_has said...

sikda masalah kalau nak diajarin....hihihi....boleh jak...apa2 hal Ym akak je ek...

isma said...

salam...saya berminat nak buat utk doorgift kawin...boleh akak ajar saya cara buatnyer....

sarah said...

salam kak intan blh ajar saya buat bakul yg akak bt...

Nita said...

salam intan,
cantik bakul yg intan wat..sy minat gak nk buat cuma tak smpt jak wat masa ni..nk tau ukuran kertas utk wat bakul telur leh tak?TQ

Comel Kraf said...

a'kum cikgu blh tak ajar saya cam mana nak buat bakul telur tu.cantik la.saya ada buat tapi tak sama la.nak tengok blh masuk sini comelkraf.blogspot.com

SuRiA said...

salam..
bagusnyerr kak ni...mahu gak berkongsi ilmu..
setebgah org mn nak kongsi..kedekut mak iaiii....
sy nak cubela...klu tak jd sy tye akak lg k..
tq so much!!!

k-dura said...

leh tak tunjukkan cara nak wat yg kecik2 tu....
nak sangat wat banyk2....

k-dura said...

leh tak cara nak buat yang kecik2 tu...sbb nk wat bnyk2 utk kawin nnti...huhuhu....

intan_has said...

hmm belum ada kesempatan pulak nak tunjuk step by step..hari tu buat takde pulak amik gamabr..aisshhhh sayang betul....nanti kalau ada...diuploadkan....

aminah said...

Baik sungguh insan yang bernama Intan ni,leh wat bisness ni kalau rajin.tq

elza said...

tima kasih kak intan.... nak cuba juga la...

nasriah afiqah said...

ajarlah saya .. yg ni susahlah sye buat ..

Mizs Lieyanna said...

macam mane nak buat bakul yang yang ade penutup eh ? :)

Mizs Lieyanna said...

minta bantuan dan tunjuk ajar dari akak .. :)secepat yang mungkin