Sunday, October 17, 2010

Tabiat Menipu.....Assalamualaikum...di sini saya nak kongsikan perihal Menipu atau Ditipu. Apa yang saya nota kan di sini adalah hasil pembacaan saya di website kawan2 yang lain.

Ada yang bertanya MENGAPA ADA ORG SUKA MENIPU?

Banyak jawapan utk persoalan ini. TIPU SUNAT? tak ada konsep ini. Jangan disalahgunakan. Kdg2 org menipu nak menutup kesalahan diri sendiri, membuat surprise, membuat org lain ketawa dan sebagainya. Mungkinkah menipu itu satu kepuasan??
Sepertimana yang dikatakan oleh Rasulullah dalam sebuah hadith, “Celakalah orang yang berbicara, padahal dia menipu, untuk sekadar membuat orang-orang tertawa, celakalah dia, kemudian celakalah dia.” (Hadith ini Sahih dalam Bulughul Maram oleh Imam Ibnu Hajar al-Asqolani).

Menipu adalah sifat paling menonjol yang dimiliki oleh orang munafik. Dan hukum menipu adalah berdosa besar.
Rasulullah SAW bersabda maksudnya: "Tanda-tanda orang munafik itu ada tiga macam, apabila berkata suka berdusta, apabila berjanji selalu menyalahi dan apabila diberi kepercayaan (amanah) suka khianat". (Riwayat Bukhari dan Muslim).

Selama mana pun org yang menipu tu nak menyembunyikan penipuannya, TUHAN ITU MAHA ADIL, Tuhan akan tunjukkan kepada yang lain, apa kebenaran di sebalik penipuan yang dilakukan. Itu kebukaan kebenaran di dunia. Di akhirat nanti??
Kadang-kadang terlalu banyak menipu, sampai kan lupa apa yang ditipunya. Sudahnya org lain pun dapat hidu apa yang ditipu. Di mana harga diri kita masa ni?? walaupun org tak BOOOOOO kita secara depan tapi persepsi org di belakang sudah tentu berlainan.

Oleh itu, sama-sama lah kita saling ingat mengingati. Tidak perlu menipu kalau tidak melakukan kesalahan. Kalau ya pun melakukan kesalahan, mengaku sahaja dan buat pembaikan/pembetulan. Masih ada ruang, masih ada masa. Mudah2an kita tidak termasuk dalam golongan ini. Sebab orang yang bergantung harap kepada Allah, yang selalu memuji kekuasaan Allah, tahu kebesaran Allah akan sentiasa berusaha untuk menjadi Muslim yang mukmin. Tidak akan terlintas untuk menipu atau ditipu.
Kenapa boleh timbul isu mcm ni. Sebab kita bengang sangat dengan org yang menipu dengan muka selamba dan buat2 situasi seperti dia teraniaya atau dibuli. Kalau ikutkan hati, rasa geram dan marah tu, memang boleh besarkan lagi isu ni. Tapi, kita hanya insan biasa. Biarlah dia termakan sendiri dengan penipuan yang dicipta satu persatu.
Memang rasa dirinya macam badut, menipu tapi org tahu kebenarannya. Buat lawak antarabangsa la pulak. Tu la banyak sangat baca komik Ujang. Ahaks....moga2 kita pun sama2 ambil iktibar ini. Siapa suka ditipu kan???? Sekali org tipu kita, pasti kita sukar nak percaya lagi kan....

Wallahualam.......
kalau ada yang salah tolong betulkan.......
wassalam......

No comments: