Saturday, May 30, 2009

Antara Logik dan Benar

Tidak semua perkara yang benar itu logik.

Kisah 1: Seorang kafir (OK) berkata pada orang mukmin (OM) yang sedang berwuduk:

OK: "Kenapa kamu wuduk?
OM: "Aku tadi batal wuduk sebab terkentut"
OK: " Aku hairan, kamu kentut di belakang tapi kenapa kamu cuci muka, tangan, kepala dan kaki kamu? Kenapa kamu tidak cuci tempat yang keluar kentut?
OM: "Ini arahan Tuhanku, aku taat saja"
OK: "Jelas sekali agama kamu ini tidak benar. Arahannya tidak logik sama sekali"
OM: "Kebenaran itu tidak semestinya logik"
OK: " Apa buktinya?
OM: "Mari ikut aku."

OM membawa OK ke sebuah pintu. Lalu OM memegang tangan OK, kemudian menyepit tangan OM dengan pintu itu. OK menjerit kesakitan.

OK: "Aduh tangan aku sakit...tolong lepaskan tangan aku! "

OM: "Baiklah...inilah jawapanku: tangan kamu yang sakit, tapi kenapa mulut kamu yang menjerit. "

OM pun meninggalkan OK yang bodoh sombong itu dalam kesakitan.


Tidak semua perkara yang logik itu benar.

Kisah2: Seorang kafir (OK) berkata kepada orang mukmin (OM)

OK: "Tuhan kamu sungguh tidak adil"

OM: "Kenapa?"
OK: "Tuhan kamu menghukum manusia dan syaitan yang jahat di dalam neraka yang terbuat dari api. Tentu saja manusia tersiksa tapi syaitan enak saja."
OM: "Kenapa begitu?"
OK: "Yalah...manusia dicipta dari tanah, kalau dibakar dengan api hangus, sakitlah. Tapi syaitan dicipta dari api, kalau dibakar dengan api relaks lah....tdk terasa apa-apa...."
OM: "Tidak begitu. Tuhan aku kata, mereka semua akan tersiksa..."
OK: "Ah...tdk mungkin. Logiknya manusia saja yg tersiksa, syaitan tidak."

OM diam sebentar, lalu dia meninggalkan OK.

Beberapa waktu kemudian OM datang lagi dengan membawa sebongkah tanah keras dan melemparnya tepat ke dahi OK. Dahi OK luka berlumuran darah. Kemudian dia membawa OM menghadap seorang hakim. Setelah mendengar cerita dari kedua belah pihak ttg kejadian itu, maka hakim bertanya pada OM.

Hakim: "Mengapa kamu lempar OK begitu?"
OM : "Maaf Tuan Hakim, OK mengatakan bahwa Tuhan tidak adil kerana menghukum manusia dan syaitan yang jahat di dalam neraka yang terbuat dari api. Tentu saja manusia tersiksa tapi syaitan enak saja sbb syaitan dicipta dari api. Logiknya memang begitu, tapi itu tidak benar. TIDAK SEMUA YANG LOGIK ITU BENAR. Sebagai buktinya saya lempar dia dengan tanah. Logiknya OK, manusia yg dicipta dari tanah kalau dilempar dengan tanah tidak sakit, bukan? Tapi buktinya OK luka dan sakit. Saya tidak bermaksud menyakitinya, saya hanya mau menjawab pertanyaannya."

Oleh itu kawan-kawan, LOGIK dan BENAR itu kita tentukan dengan akal kita sendiri. Kalau tak tercapai dek akalmu jangan dipaksa-paksa. Kadang-kadang logik dan benar itu dikuatkan lagi dengan FAKTA. Jangan cakap sembarangan. Pastikan apa yang dikatakan benar dan berlogik dan juga dikuatkan dengan fakta.

No comments: